Forensisch onderzoek bij diefstal of vermoedens van criminaliteit
Betrouwbaar // Discreet // Integer
Erkend door ministerie van justitie en veiligheid
Gelegitimeerd door politie
Keurmerk Particulier Onderzoeksbureau
Wanneer u als organisatie het slachtoffer bent geworden van onrechtmatig gedrag of criminaliteit, is het mogelijk een Forensisch onderzoek in te stellen naar de mogelijke identiteit van de dader. Daders laten vrijwel altijd biologische sporen na in de vorm van menselijk celmateriaal. Door middel van DNA onderzoek, kan een onderzoek worden gestart naar degene van wie dit celmateriaal afkomstig is.
Het celmateriaal kan zich bijvoorbeeld bevinden op zowel voorwerpen als personen, die betrokken zijn geweest bij het incident. Dit zijn dus niet alleen verdachten, maar vaak ook eventuele slachtoffers. Het Forensisch onderzoek richt zich allereerst op de aard van het celmateriaal, waarna vervolgens wellicht de vraag kan worden beantwoord van wie het afkomstig is. Indien er een DNA-profiel aanwezig is, kan er mogelijk een match worden gemaakt met behulp van de Nederlandse DNA-databank. Hoewel dit een taak bij uitstek van de politie is, ontbreekt het vaak aan mankracht om dit op te pakken voor wat kleinere zaken. In een dergelijk geval helpen wij u met ons Recherchebureau graag alsnog met het doen van DNA-onderzoek, omdat u natuurlijk het liefst ziet dat de dader niet vrijuit gaat na het gepleegde feit.
Wij zijn u graag van dienst als het gaat om consultancy binnen de bedrijfsrecherche. Waar kunt u aan denken? In onze onderzoeken binnen de Bedrijfsrecherche zien wij vaak dat bedrijven o.a. hun procedures niet goed geregeld hebben. Daardoor zijn de financiële kosten bij incidenten vaak hoog, dit is erg zonde.
Bij DPD-Consultancy zijn onze specialisten van de bedrijfsrecherche u graag van dienst met een bedrijfsrisicoanalyse, beveiligingsadvies, het opzetten van interne procedures en preventie van onnodige risico’s.
Handschriftonderzoek naar geschreven documenten en documenten die ondertekend zijn kan in veel gevallen een adequaat middel zijn, om onrechtmatige handelingen bloot te leggen. Handgeschreven brieven, notities, invullingen, handtekeningen en dergelijke zijn te beschouwen als door individuen achtergelaten sporen en vormen een deel van het referentiemateriaal. Bent u bijvoorbeeld bedreigd? Of heeft een medewerker zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte? Dan kunnen wij door middel van handschriftonderzoek trachten te achterhalen wie de dader is geweest.
Is de producent (schrijver) van deze sporen onbekend of omstreden, dan spreken we van betwist handschrift. Het doel van het vergelijkend handschriftonderzoek is het formuleren van een antwoord op de vraag, wie het in een bepaalde zaak een als betwist aangemerkt handschrift heeft geproduceerd. Het referentiemateriaal bestaat idealiter uit zowel speciaal voor het onderzoek vervaardigde algemene of gerichte schrijfproeven, als buiten de context van de zaak geproduceerd handschrift, zogenaamd spontaan schrift. Soms luidt de vraag of verschillende betwiste handschriften van dezelfde schrijver afkomstig zijn. In dat geval worden deze handschriften door ons Recherchebureau onderling vergeleken. De verscheidenheid aan patronen in het handschrift en de variatie in de uitvoering ervan maken het mogelijk handschriften van verschillende schrijvers van elkaar te onderscheiden, ondanks de altijd aanwezige interne variatie in het handschrift van een schrijver. Forensisch onderzoek helpt u verder!
Vingerafdrukken zijn per persoon uniek, zelfs eeneiige tweelingen hebben niet dezelfde vingerafdrukken. De papillairlijnen, die gevormd zijn doordat de huid op die plekken bestaat uit minuscule heuvels en dalen, zijn een beetje vettig en laten hierdoor een stempel achter op objecten die met blote handen aangeraakt of vastgepakt worden. De door de papillairlijnen ontstane patronen van bogen en lussen maken een afdruk kenmerkend voor iemand.
Op een voorwerp worden vingerafdrukken gevonden, u wilt weten of het van de dader is. Doormiddel van een dactyloscopisch poeder worden de vingerafdrukken door ons Recherchebureau zichtbaar gemaakt. Het poeder hecht zich aan de achtergebleven vetten van de vingerafdruk. Hierdoor worden de lijntjes van de vingerafdruk zichtbaar. Folie werdt over de afdruk gelegd, waardoor het poeder met de afdruk aan het folie hecht. Hierna kan de afdruk onderzocht en vergeleken worden.
Verdachte personen laten bijna altijd sporen achter op een plaats delict. Om deze reden wordt vaak forensisch onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek kun je veel halen en koppelt vaak een persoon op een locatie of op een voorwerp. Bij bedreigingen om omkopingen kun je ook veel uit het handschrift halen. Dit soort onderzoeken worden vaak vergeten, maar zijn van essentieel belang.
Een directeur van een bedrijf krijgt een handgeschreven brief op zijn thuisadres. In deze brief staat persoonlijke informatie en een bedreiging. Hij heeft het vermoeden dat dit afkomstig is van een boze medewerker. Het handschrift op de brief is geanalyseerd en ook zijn er vingerafdrukken gevonden. De bleken van de boze medewerker te zijn. Na een goed gesprek zijn zij met een VSO uit elkaar gegaan.